PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ HASTALIKLARI)

PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ HASTALIKLARI)

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalıklar diş ve dişin çevre dokularını (dişeti, alveol kemiği) etkileyen iltihabi bir durumdur. Yetişkin hastalarda diş kayıplarının en sık rastlanılan sebebi dişeti hastalığıdır. Dünyanın en sık karşılaşılan hastalığı da Kronik Marginal Gingivitis (KMG) denilen bir dişeti hastalığıdır. KMG ‘nin tedavi edilmemesi durumunda dişeti hastalığının ileri derecesi olan Periodontitis meydana gelir.

Dişeti hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Dişeti hastalığının birçok belirtisi vardır. Bunlardan en sık görüleni fırçalama sırasında kanayan dişetleri, kötü ağız kokusu, kırmızı şiş ve hassas dişetleri, sallanan dişlerdir.

Dişetlerinde görünen en hafif durum olan KMG kendini dişetlerinde şişlik, kanama (fırçalarken yada temas durumunda) olarak gösterir. Tedavi edilmediği ve bakımın aksatıldığı durumlarda dişetlerindeki iltihabı durum artar ve dişeti yapışıklığı bozulmuş dişetleri oluşur.Bu duruma periodontitis denir.  Periodontitiste diş  ve dişetlerinin arasından iltihap akıntısı , sallanan dişler ,dişlerde aralanma yada varolan aralıkların artması, kötü ağız kokusu en sık görülen belirtilerdir.

1 2 3

 

 

 

 

 

 

 

 

BUNUNLA BERABER DİŞETİ HASTALIĞI HİÇ BİR BELİRTİ VERMEDENDE İLERLEYEBİLİR. BU NEDENLE DÜZENLİ ARALIKLARLA DİŞ HEKİMİNE GİTMEK ÇOK ÖNEMLİDİR.

 

Dişeti hastalıklarının nedenleri nelerdir?

Bakteri plağı dişeti hastalıklarının en önemli sebebidir. Şeffaf ve yapışkan bir özelliğe sahiptir. Etkin olarak uzaklaştırılmadığı (düzenli fırçalama ve diş ipi kullanılması) durumlarda tükürüğün içindeki minerallerin üzerine çökelmesiyle diştaşı yada tartar olarak bilinen yapılar oluşur. Bu hastalığı daha da arttırıcı bir etki yapar. Dişeti cepleri derinleşir, bakteriler ve dolayısıyla iltihap daha derine kemiğe doğru ilerler. İtihap asit bir ortam olduğundan kemikte erimeler meydana gelir. Çok ileri durumlarda erimeden ötürü kemik desteğini kaybeden dişler sallanmaya başlarlar.

Dişeti hastalığı nasıl önlenebilir?

En önemli iş hastaya düşmektedir. Düzenli günlük ağız bakımıyla (fırçalama ve diş ipi kullanımı) bakteri plağının diş üstü ve aralarından uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu diş taşı oluşumunu belirli bir seviyenin altında tutacaktır. Ancak tamamen diş taşı oluşumu önlenemeyeceği için düzenli aralıklarla hekim kontrolü ve diş taşı temizliği gerekmektedir. Böylece ağız hijyeni yüksek seviyede tutulabilir. Genetik faktörlere bağlı olduğu düşünülen dişeti hastalıklarında ise bu sayede oluşabilecek zararlar en aza indirilmiş olur.

Dişeti hastalıklarının tedavisi nedir?

Dişeti hastalığının erken döneminde (KMG) diş üzerindeki plak ve diş taşlarını  diştaşı temizliği ile uzaklaştırılması tedavi için yeterli olacaktır. Bu şekilde temizliği sağlanan dişetleri kendi kendini birkaç gün içerisinde toparlayacaktır.

Daha ileri dönemlerde DİŞETİ CEBİ içerisindeki plak ve diş taşlarının anestezi altında kök yüzeyinden temizlenmesi gerekmektedir. Bu işleme küretaj adı verilir. Böylece kök yüzeyinin temizlenip düzgün bir hale sokulması iltihabı ortadan kaldıracak ve dişetinin tekrardan dişe adaptasyonu  sağlanacaktır.   Vakaların çoğunda bu tedavi ve iyi bir ağız hijyeni uygulaması yeterli olacaktır.

Ancak daha da ileri durumlarda cerrahi müdahelelere gereksinim duyulabilir.

HASTALARIN PERİODONTAL TEDAVİLERİ SONRASI KONTROLLERİNİ YAPTIRMALARI VE GÜNLÜK AĞIZ BAKIMLARINI AKSATMAMALARI TEDAVİNİN BAŞARISI VE DEVAMLILIĞI AÇISINDAN EN ÖNEMLİ FAKTÖRDÜR.